10pix

Tel niet steeds de dagen
Maar zorg dat iedere
dag telt.

  Coaching/counselling algemeen    
 

Wat is coaching/counselling?
Coaching / counselling is begeleiding van mensen in hun ontwikkelingsproces. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar kan ook op het gebied van persoonlijke groei. Het gaat vaak om terugkerende belemmeringen of gedragspatronen die energie kosten en je ‘probleem’ in stand houden. Coaching en counselling liggen veelal in elkaars verlengde en zijn niet zo strikt te scheiden.

Coaching
De coach helpt je bewust te worden van belemmerende  patronen door haar manier van vragen en diverse methodieken. Vaak krijg je  hierdoor al zicht op mogelijkheden tot ander gedrag. In een coachingstraject ga je vervolgens samen met je coach een doel vaststellen, de weg erheen bepalen en blokkades en belemmeringen uit de weg helpen. De coach zal je tevens ondersteunen om meer zicht te krijgen op de mogelijkheden om je vraagstuk zelf aan te pakken. Je wordt een speler in plaats van speelbal.

Counselling
Het krijgt meer het karakter van counselling bij problemen die niet zo makkelijk praktisch op te lossen zijn vanwege het meer emotionele karakter (bv. verlies van een geliefde, scheiding, chronische ziekte, burn-out ). Als je merkt dat praktisch inzicht en maatregelen niet (voldoende) werken is counselling een goed hulpmiddel om toch verder te komen. Wanneer problemen hardnekkig de kop op blijven steken kan het nodig zijn diepere bewustwording en verwerking op gang te brengen. Counselling is dus een methode om op een dieper (psychologisch) niveau te werken. Ook bij counselling kijkt de coach/counsellor naar hoe zij jou kan begeleiden naar jouw antwoorden zodat je komt bij je eigen oplossingen die voor jou werken. De coach/counsellor fungeert dus meer als facilitator dan als adviseur en bewaakt, structureert én motiveert jouw proces. Zo kun je ontdekken hoe je met meer enthousiasme, plezier en voldoening meer UIT jezelf en UIT je leven kunt halen.

 

steen

 
 

 

   
  © U!T, 2008